عفو بینالملل خواستار پایان دادن سرکوب زنان در افغانستان شد
سازمان عفو بینالملل طی بیانیهای گفتهاست که «سرکوب و دستگیریهای خودسرانه» زنان به بهانه نوع پوشش سلب آزادی زنان میباشد.
این سازمان نوشته است، نقض بیشتر آزادیهای رفت و آمد وابراز عقیده زنان آشکارا انجام میشود.
سازمان عفو بینالملل از حکومت طالبان خواستهاست که فورا به این سرکوب پایان داده و زنان دستگیر شده را آزاد کند.
بازداشت زنان به دلیل نحوه پوشش توسط طالبان در کابل، واکنشهای گستردهای را به دنبال داشتهاست.
محمد محقق رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان، بازداشت زنان را بهانهای برای «تحقیرقومی و مذهبی» یک ملیت خاص خواندهاست.
آقای محقق در صفحه فیسبوک خود نوشته: «ربودن دختران درکابل و طرح مسأله بیحجابی گزینشی بوده و بهانهایست برای تحقیر قومی و مذهبی یک ملیت خاص.»
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر ملل متحد برای افغانستان نیز روز گذشته از حکومت طالبان خواست زنانی که به دلی «بدحجابی» بازداشت شدهاند، باید «فورا و بدون قید وشرط» آزاد شوند.
او در ایکس نوشت که بازداشت اخیر زنان در کابل به دلیل «بدحجابی» که توسط طالبان نیز تایید شده است «متأسفانه بیانگر محدودیتهای بیشتر بر آزادی بیان زنان و تضعیف سایر حقوق است».
احمد مسعود، رهبر جبههی مقاومت ملی که در برابر طالبان در افغانستان فعالیتهای مسلحانه دارد، نیز در مورد بازداشتهای اخیر زنان و دختران واکنش نشان داده و گفته است: «آنچه امروز زیر نام شریعت علیه زنان با عزت و شجاع افغانستان به اجرا گذاشته میشود، نه با اصول و ارزشهای دین اسلام قابل جمع است و نه با هیچ دین و آیین الهی و بشری.»
آقای مسعود گفته است که محروم ساختن زنان افغانستان از اساسیترین حقوق انسانی شان، همزمان که دشمنی با نیمی از نفوس جامعه است، «دشمنیِ حسابشده» در برابر توسعهی بشری و پیشرفت ملت و کشور نیز به حساب میآید.
شورای جهانی هزاره»، نهاد دیاسپورای شهروندان هزاره افغانستان در اروپا و استرالیا هم نسبت به دستگیری زنان در غرب کابل ابراز نگرانی کردهاست.
در همین حال، نصیر احمد فایق، نمایندهی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد هم میگوید که «احترام به زنان» و حفاظت از ناموس، جزء فرهنگ مردم افغانستان بوده است؛ اما طالبان آن را نقض کردهاند.
آقای فایق افزوده است که در هیچ حاکمیتی در افغانستان، این احترام و فرهنگ نقض نشده است.
او همچنان گفته است: «رژیمی که ظاهرا خود را پیرو احکام شریعت اسلام و حامی فرهنگ مردم افغانستان میداند، چگونه به خود حق میدهد که بدون حضور محرم و یا پلیس زن، زنان و دختران را بدون دلیل گرفتار و توقیف نماید.»
فایق تاکید کرده است که در حاکمیت طالبان در افغانستان، اصلا «امنیت فکری و آرامش خاطر» در بین مردم وجود ندارد.
شهرزاد اکبر، رئیس پیشین کمیسیون حقوق بشر افغانستان نیز در شبکه ایکس نوشتهاست: «طالبان همچنان به تقویت آپارتاید جنسیتی خود و تبعیض، جداسازی و محرومیت زنان و دختران ادامه میدهند در حالی که جهان و سازمان ملل نظارهگر آن هستند.
وزارت امر به معروف و نهی ازمنکر طالبان روز چهارشنبه تایید کرد که شماری از زنان در کابل به دلیل «بدحجابی» بازداشت شدهاند.
فعالان حقوق زنان میگویند دستگیری دختران و زنان به بهانه عدم رعایت «حجاب مورد نظر طالبان»، در چند روز پیهم در کابل جریان داشتهاست.
این فعالان گفته¬اند که چنین اتهامی بهانهای برای سرکوب زنان از سوی طالبان است.
فعالان سیاسی و نویسندگان نیز در واکنش، گفته است بازداشت دختران به بهانهی«بدحجابی» یک جنایت و اختطاف بشمار رفته که از سوی طالبان انجام میشود.
به باور آنان، این گروه پس از اختطاف، زنان و دختران را مورد شکنجه، آزار و حرمتشکنیهای وحشتناک قرار میدهند.
فعالان سیاسی با انشتار بیانیههایشان نوشته اند که در دونیم سال گذشته بیش از صد مورد خودکشی زنان به ثبت رسیده است که روایت تحریم و تحقیر گروه حاکم را میکند.
گزارش: ش ج بهار