علما و طلاب افغانستانی حوزۀ علمیۀ قم در بیانیهای رفتار سرکوب کننده و خشونت آمیز طالبان در برابر زنان را محکوم کرده گفته است گرفتاری زنان به بهانه حجاب رفتار ناشاییست میباشد.
رسانه فرخنده: در این بیانیه آمده است« ادارۀ طالبان در ادامۀ سیاستهای زنستیزانه و غیرشرعی خویش، پس از محرومساختنِ زنان از حق تحصیل، کار و آزادی، اینک به بهانۀ حجاب؛ اقدام به تحمیل فرهنگ قبیلۀ و سیاست بادیهنشینی خود نمودهاند و همسو با این سیاست، بانوان عزتمند شهر کابل و برخی ولایات کشور را بازداشت، شکنجه، زندانی و هتک حرمت نمودهاند. این در حالی است که طبق شواهد و بررسیهای صورت گرفته، تمامی دختران و بانوان بازداشت شده، پوششِ مطابق با موازین شرعی، طبق هر دو مذهب حنفی و جعفری (پوشانیدن کامل بدن، جز صورت و دستها) را داشتهاند. تحمیل پوشش خارج از محدودۀ تعریف شده در شرع مقدس، هدفی جز فروکاستنِ شریعت به فرهنگ قبیلهای ندارد.»
در این بیاینه تذکر داده شده و گفته است که زنان، نصف پیکرۀ جامعه را تشکیل میدهند؛ حذف، طرد، تهدید و نادیده گرفتن آنان با هیچ منطق و معیاری قابل توجیه و پذیرش نیست.
مردم مظلوم افغانستان، بهویژه زنان این کشور، بیش از یک سده است که به صورت مداوم تحت شکنجه، استبداد، طرد و تبعیض قرار دارند.
تجربۀ تاریخی ثابت کرده است که به کارگیری سیاستحذف و سرکوب، طرد و تبعیض، ایجاد وحشت و خشونت در میان شهروندان، ممکن است چند روزی بقای حکمرانان ستمپیشه را تضمین کند؛ اما سرانجام، خشم مردم و خداوند را در پی خواهد داشت.
علما و طلاب افغانستانی حوزه علمیه قم گفته است که، سیاست اهانتآمیز و شرمآور ادارۀ طالبان در قبال زنان و دختران عزتمند کابل و سایر ولایتها را خلاف شرع و شئون اسلامی، مصالح علیای ملی، نقض قوانین انسانی و بینالملی دانسته و آن را به شدت تقبیح و محکوم مینمایند و ادارۀ طالبان را از ادامۀ چنین رفتارهای غیردینی و ضد انسانی برحذر داشته و تأکید میکنند که بیش از این حیثیت، عزت و غرور مردم افغانستان را بازیچۀ سیاستهای نسجیدۀ خویش نسازند و بهویژه هتک حرمت و غیرت ناموسی آنان را مورد سنجش و آزمایش قرار ندهند.
همچنین از مجامع بین المللی، کمیسیون حقوق بشر، بهویژه حامیان مالی و فکری ادارۀ طالبان میخواهند که بیش از این، نسبت به نقض حقوق بشر و قوانین بین المللی توسط ادارۀ طالبان بی تفاوت و نظارهگر این صحنههای شرمآور نباشند، برای پاسداری از ارزشهای انسانی و قوانین بین المللی احساس مسئولیت و برای جلوگیری از سیاستهای استبدادی این گروه اقدام عملی کنند.
همچنان، دیدهبان حقوق بشر در گزارش تازه خود در مورد وضعیت حقوق بشر در جهان گفته است که طالبان سرکوب حقوق بشر به خصوص حقوق زنان و دختران را شدیدتر و گستردهتر کرده اند.
دیدهبان حقوق بشر سی و چهارمین گزارش سالانه خود در مورد وضعیت حقوق بشر در جهان را در ۷۴۰ صفحه منتشر کرده و عملکرد حقوق بشری را در بیشتر از ۱۰۰ کشور به شمول افغانستان مورد بررسی قرار داده است.
در این گزارش آمده است که ممنوعیت کار زنان در سازمانهای بینالمللی توسط طالبان، بسیاری از زنان افغانستان را از امرار معاش محروم کرده است.
همزمان با «بازداشت زنان به خاطر حجاب»، جبهه آزادی از حمله به ماموران امر به معروف طالبان در کابل خبر داد.
سازمان دیدهبان حقوق بشر در گزارش سالانه خود گفته است که طالبان برخی از زنان را «هفتهها بدون اطلاع» بستگانشان نگه داشتهاند و آنها و اعضای خانوادهشان را مورد «شکنجه» قرار داده است.
همچنین دفتر نمایندگی سازمان ملل در کابل (یوناما) نیز از روند تازه بازداشت زنان توسط طالبان به خاطر حجاب ابراز «نگرانی عمیق» کرده است.
رزا اوتونبایوا، نماینده ویژه دبیرکل و رئیس یوناما، اقدامات طالبان را در این زمینه را «تحقیرآمیز و خطرناک» خوانده است.
گفتنی است که حبیبالله بدر، معاون نظامی ادارهی زندانهای طالبان میگوید که ۱۹ هزار نفر بهشمول ۸۰۰ زن در سراسر افغانستان در زندانهای این گروه زندانی هستند.
معاون نظامی ادارهی زندانهای طالبان در مصاحبه با تلویزیون ملی افغانستان تحت کنترل این اداره، این آمار را ارایه کرده است.
او گفته است که هیچ زندانی سیاسی در زندانهای طالبان وجود نداشته و همهی آنها زندانیان متهم به جرایم جنایی هستند.
ش ج بهار