شماری از فعالان حقوق زن فعالان جامعه ی مدنی و کنشگران حقوق بشر در سازمان ملل متحد روز گذشته(۲۳حوت۱۴۰۲) درنشستی تحت عنوان (مبارزه با اپارتاید جنسیتی) در مقر سازمان ملل متحد سخنرانی کردند.
در این نشست یلدا رویان، فوزیه کوفی، فاطمه گیلانی، اصیلا وردک و نجلا ایوبی به نوبت سخنرانی و تعامل جهان با طالبان را تهدید جدی بر زندگی زنان افغانستان خوانده و از ان انتقاد کردند آنان هم چنان گفتند که جهان باید به جای تعامل با طالبان، اپارتاید جنسیتی را به رسمیت بشناسند.
یلدا رویان، کنشگر حقوق بشر در این نشست گفت که از آگست ۲۰۲۱ تا کنون طالبان دهها فرمان محدودکننده علیه زنان و دختران صادر کرده و تبعیض شدیدی را بر زنان و دختران افغانستان اعمال کردهاند.
وی هم چنان افزود، بیش از ۹۱ درصد زنان گفتهاند که با تبعیض جنسیتی روبهرو هستند و بهصورت خاص در زمینههای کار، آموزش، تحصیل و آزادی در گشتوگذار هدف قرار داده شدهاند و این نشان دهندهی«آپارتاید جنسیتی» است.
فوزیه کوفی عضو پیشین مجلس نمایندگان افغانستان هم چنان خواستار به رسمیت شناختن اپارتاید جنسیتی در افغانستان شده و افزودکه در این مدت هیچ فشاری بر طالبان نبوده است و آنها هفتهی ۴۰ میلیون دالر دریافت میکنند و «بیش از هزار» ملاقات با دیپلوماتهای خارجی داشتهاند.
خانم کوفی هم چنان تاکید کرده است که رابطهی جامعهی جهانی با طالبان همیشه یکطرفه بوده و رفتار این گروه هیچ تغییری نکرده است.
وی هم چنان افزود تعامل یک طرفه اشتباه است اگر صورت بیگیرد بار ها تکرار خواهد شد و این به نفع افغانستان نیست.
فاطیمه گیلانی، اصیلا وردک و نجیلا ایوبی هم چنان در سخنرانی خویش از تعامل با طالبان انتقاد کرده وخواستار به رسمیت شناختن اپارتاید جنسیتی در افغانستان شد.
گزارش: مصطفی شهریار