فرخنده: به مناسبت سومین سالگرد سقوط نظام جمهوریت و بازگشت حاکمیت طالبان، شماری از چهرههای سیاسی و مطرح کشور این روز را «تاریکترین فصل تاریخ افغانستان» توصیف کردهاند و نسبت به پیامدهای منفی حاکمیت طالبان انتقاد کردهاند.
نصیر احمد اندیشه، سفیر افغانستان در ژنو، در نوشتهای در اکس (توئیتر) اظهار داشته است: «تسلط نظامی کابل در سه سال گذشته توسط طالبان یکی از تاریکترین فصلهای تاریخ معاصر افغانستان باقی مانده است.» او با انتقاد از خروج بینظم ایالات متحده و ناتو از کشور و سقوط نظام جمهوریت، آن را «شکست بزرگ» ذینفعان دانسته و تأکید کرده است که این وضعیت، عواقب سنگینی برای مردم افغانستان به همراه داشته است.
شاهگل رضایی، نماینده پیشین پارلمان کشور، نیز به شدت از روند مذاکرات با طالبان انتقاد کرده و آن را «اشتباه» بزرگ خوانده است. او اضافه کرد که اگرچه امریکا مسئول این اشتباه بود، اما هزینههای آن به دوش مردم افغانستان افتاده است. رضایی بیان کرد که حاکمیت طالبان باعث شده تا مردم افغانستان «قرنها» به عقب برگردند، آینده آنان را نابود کند و نیمی از جمعیت کشور (زنان) را از حقوق اساسیشان محروم سازد. او همچنین با انتقاد از تسلط طالبان بر کابل گفت: «بشکه زرد، که طالبان در ۲۰ سال جنگ خود برای ساخت ماینها استفاده میکردند، اکنون به نماد افتخار و آدمکشی تبدیل شده است.»
عبدالرب رسول سیاف، یکی از رهبران جهادی پیشین، نیز به انتقاد از حاکمیت طالبان پرداخته و سقوط نظام جمهوریت را نتیجه «یک توطئه و سازش ننگین» دانسته است. او در نوشتهای در اکس، تصریح کرد که با بازگشت طالبان به قدرت، ساختارهای دولتی فرو ریخته، حقوق بشر و ارزشهای انسانی پامال شده و زنان از حق کار و آموزش محروم شدهاند. سیاف افزود: «این همه جفا در حق ملت مظلوم ما، کشور ما و انسانیت صورت گرفته است و از همه خطرناکتر اینکه این ظلمها و ستمها در زیر نام اسلام صورت گرفته است. نسبت دادن این ظلمها به اسلام، جنایت نابخشودنی است.»
در همین حال، طالبان ۱۵ اوت را بهعنوان «روز فتح» جشن گرفته و از آن تجلیل کردهاند. در مقابل، بسیاری از شهروندان کشور این روز را «روز سیاه در تاریخ افغانستان» میدانند و تأکید میکنند که این روز سرآغاز حذف مردم، بهویژه زنان، از صحنه سیاست و جامعه در کشور بوده است.