فرخنده: نصیر احمد فایق، نماینده افغانستان در نشست ششم حقوقی مجمع عمومی سازمان ملل متحد، از جامعه بینالمللی خواست تا آپارتاید جنسیتی را در قوانین جهانی به رسمیت بشناسند. او با اشاره به شرایط حاکم در افغانستان، بر نیاز فوری به یک رویکرد جهانی برای مقابله با نقض گسترده حقوق بشر تأکید کرد.
فایق در سخنان خود گفت که شواهد معتبر نشان از نقض گسترده حقوق بشر در افغانستان دارد، مواردی که میتوانند تحت عنوان جرایم علیه بشریت قرار گیرند. این اظهارات در حالی مطرح شد که برخی کشورها در حال مذاکره برای تشکیل یک کنوانسیون جهانی درباره جرایم علیه بشریت بودند.
در این نشست، نماینده مکزیک به همراه گامبیا و ۸۶ کشور دیگر، پیشنویس قطعنامهای را برای برگزاری کنفرانس نمایندگان در سال ۲۰۲۶ پیشنهاد دادند. هدف این کنفرانس، تدوین کنوانسیونی جامع برای مقابله با جرایم علیه بشریت است. مکزیک تأکید کرد که وقت آن رسیده تا اقدامات عملی در این زمینه صورت گیرد.
نمایندگان کشورهای مختلف دیدگاههای متفاوتی درباره این کنوانسیون داشتند. نماینده پرو با تأکید بر نیاز به وجود یک کنوانسیون بینالمللی برای مقابله با جرایم علیه بشریت، این موضوع را وظیفهای اخلاقی خواند. از سوی دیگر، نماینده قطر معتقد بود که صلاحیتهای ملی برای پیگیری این جرایم کافی است، اما تدوین یک سند بینالمللی میتواند به بهبود قوانین جهانی کمک کند.
با وجود اختلاف نظرها، نماینده اسپانیا اشاره کرد که نبود قوانین داخلی در بسیاری از کشورها برای جرمانگاری این تخلفات، ایجاد یک کنوانسیون جهانی را ضروری میسازد. برخی کشورها، نظیر ایرلند، از آمادگی برای تدوین نهایی کنوانسیون حمایت کردند، در حالی که دیگران، مانند اریتره و نامیبیا، نسبت به نقصها و انتخابی بودن مفاد پیشنویس معترض بودند.
در نهایت، نماینده گامبیا تأکید کرد که ادامه مذاکرات تنها راه حل رفع نواقص پیشنویس کنوانسیون و دستیابی به یک توافق معنادار است.