فرخنده: دیوید اسپرول، نماینده ویژه کانادا در امور افغانستان، هشدار داد که در صورت ادامه محدودیتها و ممنوعیتهای شدید بر حقوق زنان از سوی طالبان، استرالیا، هلند، آلمان و کانادا اقدام به ارجاع پرونده نقض کنوانسیون منع تبعیض علیه زنان به دادگاه بینالمللی خواهند کرد. این اقدام در پی اعتراضات جهانی به رفتارهای افراطی طالبان و نارضایتی گسترده مردم افغانستان در خصوص حقوق زنان صورت میگیرد.
اسپرول در مصاحبهای با روزنامه کانادایی گلوب اند میل اظهار داشت که این کشورها موضوع نقض حقوق زنان را با طالبان در میان گذاشتهاند، اما تاکنون هیچ پاسخی از سوی آنان دریافت نکردهاند. او همچنین بیان کرد که با وجود شرایط سخت و “دستورهای خشن طالبان”، هنوز به آینده افغانستان امید دارد.
وی با اشاره به رفتارهای طالبان گفت: «این گروه نسبت به دوره قبلی خود هیچ تغییری نکرده و در عین حال در تلاش است تا از سوی جامعه بینالمللی به رسمیت شناخته شود.» اسپرول رفتارهای طالبان را “افراطی” توصیف کرده و اضافه کرد که این گروه به ارزشهای جهانی و حقوق بشری توجهی ندارد.
در سپتامبر گذشته، در حاشیه نشست مجمع عمومی ملل متحد، کانادا، آلمان، استرالیا و هلند یک کارزار حقوقی را راهاندازی کردند تا از طالبان به دلیل تبعیض علیه زنان پاسخخواهی کنند. وزیران خارجه این کشورها طالبان را ناقض کنوانسیون منع هرگونه تبعیض علیه زنان معرفی کردند و اعلام کردند که از آنان به دادگاه بینالمللی شکایت خواهند کرد.
با گذشت سه سال از حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان، این گروه با وضع قوانین جدید، محدودیتهای بیشتری بر حقوق و آزادیهای زنان اعمال کرده است. به عنوان نمونه، در قانون جدید “امر به معروف و نهی از منکر”، صدا و چهره زنان در اماکن عمومی حرام اعلام شده است.
خالد حنفی، وزیر امر به معروف طالبان، اخیراً اعلام کرده که زنان بالغ حق ندارند در برابر زنان دیگر قرائت و یا تسبیح کنند. این موضوع با واکنشهای شدید و گستردهای از سوی شهروندان افغانستان و علمای دین روبهرو شده است.
دیوید اسپرول خاطرنشان کرد که در داخل افغانستان نارضایتیهای زیادی نسبت به رفتار طالبان وجود دارد و معتقد است که این فشارها میتواند طالبان را وادار کند تا حمایت مردم افغانستان را جلب کنند.