عکس: رسانه‌های اجتماعی

فرخنده: اداره بازرس ویژه ایالات متحده برای بازسازی افغانستان (سیگار) در شصت و پنجمین گزارش فصلی خود اعلام کرد که قوانین و دستورالعمل‌های جدید طالبان، به ویژه در زمینه «امر به معروف و نهی از منکر»، مشابه سیاست‌های حاکمیت پیشین طالبان در دهه 90 میلادی است. این نهاد تاکید کرده است که در طول سه سال گذشته، طالبان با وجود وعده‌هایشان قبل از تسلط مجدد بر افغانستان، سیاست‌هایی را در پیش گرفته‌اند که شباهت زیادی به دوران پیشین حاکمیت‌شان دارد.

سیگار با اشاره به تحلیل‌های انستیتوت صلح ایالات متحده، تفسیر طالبان از شریعت اسلام را به عنوان عامل تشدید تنش‌های درونی میان اعضای گروه طالبان و همچنین محدودیت‌های جدی بر حقوق بشر و آزادی‌های فردی معرفی کرده است. در این گزارش آمده است که طالبان با تصویب قانون جدید خود، اختیارات گسترده‌ای به محتسبان «امر به معروف» داده‌اند، به گونه‌ای که این مقامات به راحتی قادر به اجرای مجازات‌های بدنی همچون شلاق و قصاص افراد متهم به «زنا» هستند.

سیگار همچنین تصریح کرده است که این قانون به طور خاص آزادی‌های محدود باقی‌مانده زنان را نیز لغو کرده و به نظر می‌رسد که رویکرد طالبان در برابر حقوق زنان، نه تنها با ارزش‌های جهانی مخالف است، بلکه منجر به افزایش نقض حقوق بشر در افغانستان خواهد شد. گزارش می‌افزاید که سیما باهوس، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد، از افزایش خطر مرگ‌ومیر مادران تا ۵۰ درصد و احتمال افزایش خودکشی‌ها در پی اجرایی شدن این قانون هشدار داده است.

بیشتر زنان افغانستان، هم در داخل و هم خارج از کشور، با واکنش‌های شدید به این قانون پاسخ داده‌اند. آنان با انتشار ویدئوهایی از آواز خواندن خود در فضای مجازی، به ممنوعیت صدای زنان توسط طالبان اعتراض کرده‌اند. فاطمه اعتمادی، فعال حقوق زنان، در این زمینه اظهار کرده است: «طالبان هر روز به دنبال راه‌های جدیدی برای سرکوب زنان هستند. آنان تا زمانی که زنده‌اند، زنان را سرکوب خواهند کرد.»

این گزارش همچنین اشاره می‌کند که قانون جدید طالبان تنها به زنان محدود نمی‌شود، بلکه حقوق مردان افغانستان را نیز تحت تاثیر قرار داده است. به گفته سیگار، محتسبان امر به معروف به خانه‌ها وارد شده‌اند تا افراد را به دلیل عدم حضور در نماز جماعت در مسجدها مورد بازجویی قرار دهند و حتی در برخی موارد، آنان را به دادگاه معرفی کرده و مطابق تفسیر خود از شریعت، مجازات کرده‌اند.

در پایان گزارش آمده است که سیگار، با استناد به گزارش‌هایی از واشنگتن پست، تأکید کرده است که بسیاری از مردم افغانستان از ترس بازجویی‌ها و تحقیر شدن توسط محتسبان طالبان، در زندگی روزمره خود احساس ترس و ناامنی می‌کنند.

 

جواب دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *