نشست تغییرات اقلیم به میزبانی سازمان ملل در باکو، پایتخت آذربایجان

فرخنده: انجمن فمینیست‌های کانادا برای افغانستان در یک نامه‌ سرگشاده به سازمان ملل متحد از دعوت هیئت طالبان به نشست بین‌المللی تغییرات اقلیم که اخیراً در آذربایجان برگزار شد، ابراز نگرانی کرده‌اند. این انجمن می‌گوید که دعوت از طالبان به چنین نشست‌هایی در حالی صورت می‌گیرد که آنها همچنان به نقض فاحش حقوق بشر، به ویژه سرکوب زنان و دختران، ادامه می‌دهند و هیچ‌گونه تعهدی نسبت به منافع ملی افغانستان یا همکاری جهانی در زمینه تغییرات اقلیمی از خود نشان نداده‌اند.

نشست تغییرات اقلیم که به میزبانی سازمان ملل در باکو، پایتخت آذربایجان، برگزار شد، یکی از مهم‌ترین رویدادهای بین‌المللی در زمینه محیط زیست به شمار می‌رود. این نشست به منظور بررسی راهکارهای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای، به‌ویژه متان، با حضور ۱۶۰ کشور جهان برگزار شد. افغانستان نیز یکی از کشورهایی بود که در این نشست به نمایندگی از طالبان شرکت داشت.

برای نخستین بار پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، هیئت طالبان به رهبری مطع الحق خالص، رئیس اداره‌ حفاظت از محیط زیست طالبان، در چنین نشستی حضور یافت. با این حال، دعوت طالبان در شرایطی صورت گرفته است که این گروه همچنان به سرکوب شدید حقوق بشر و محدودیت‌های فراوان علیه زنان و دختران ادامه می‌دهد.

انجمن فمینیست‌های کانادا برای افغانستان در نامه خود به سازمان ملل تاکید کرده است که دعوت از طالبان به این نشست، «بی‌توجهی آشکار به نقض فاحش حقوق بشر» است. این انجمن همچنین افزود که طالبان هیچ‌گونه تعهدی به منافع ملی افغانستان و همکاری‌های بین‌المللی در زمینه تغییرات اقلیمی نداشته و اقدام به تحمیل سیاست‌های سرکوبگرانه‌ای کرده‌اند که به گفته این انجمن، به‌ویژه بر زنان و دختران تاثیر منفی دارد.

در نامه آمده است: «طالبان همچنان به سرکوب شدید و گسترده زنان و دختران در افغانستان ادامه می‌دهند. این سرکوب به حدی رسیده که می‌توان آن را اپارتاید جنسیتی نامید. این رویکرد جدایی‌ناپذیر از حکومت طالبان است.»

پس از به قدرت رسیدن طالبان در اگوست ۲۰۲۱، حکومت این گروه اقدامات گسترده‌ای علیه حقوق و آزادی‌های شهروندان به‌ویژه زنان انجام داده است. یکی از مهم‌ترین محدودیت‌ها، منع زنان و دختران بالاتر از صنف ششم از ادامه تحصیل و آموزش بوده است. این اقدام نه تنها موجب اعتراضات داخلی و بین‌المللی شده، بلکه حقوق بشر و آزادی‌های بنیادین زنان را به شدت تهدید کرده است.

سیگار (بازرس ویژه ایالات متحده برای بازسازی افغانستان) در گزارش اخیر خود، قوانین و دستورات طالبان را مشابه سیاست‌های سرکوبگرانه دهه ۹۰ خوانده است و نگرانی‌ها از بازگشت به وضعیت مشابه آن دوران را تقویت کرده است.

این نگرانی‌ها از دعوت طالبان به نشست تغییرات اقلیم سازمان ملل، بار دیگر پرسش‌هایی جدی را در خصوص مشروعیت و اعتبار این گروه در عرصه‌های بین‌المللی مطرح کرده است. در حالی که طالبان همچنان به نقض جدی حقوق بشر، به ویژه حقوق زنان و دختران، ادامه می‌دهند، سازمان ملل و جامعه جهانی باید در تصمیم‌گیری‌های خود نسبت به تعامل با طالبان دقت بیشتری داشته باشند.

جواب دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *