عکس: رسانه‌های اجتماعی

فرخنده: کارشناسان گروه بحران بین‌المللی هشدار داده‌اند که اکثر کشورهای جهان از گفتگو با طالبان برای ارتقاء حقوق زنان و دیگر هنجارهای بین‌المللی خودداری کرده‌اند و ترجیح داده‌اند منتظر بمانند تا رهبران طالبان این اقدامات را به‌طور مستقل انجام دهند. این رویکرد، به گفته این کارشناسان، به جناح عمل‌گرای طالبان آسیب زده و در نهایت، موجب تقویت گروه‌های تندرو در ماه‌های اولیه حکومت طالبان شده است.

گروه بحران بین‌المللی در یک گزارش تحلیلی تحت عنوان «اشتباه افغانستان را در سوریه مرتکب نشوید» به بررسی تعاملات بین‌المللی پس از تصرف کابل در آگوست ۲۰۲۱ پرداخته است. این گزارش بیان می‌کند که در حالی‌که در ماه‌های اخیر، تعاملات بیشتری با گروه هیئت تحریر شام در سوریه صورت گرفته است، تعاملات با طالبان در افغانستان بسیار کندتر بوده است. این گزارش به شدت از تکرار اشتباهات مشابه در افغانستان و سوریه انتقاد می‌کند و می‌گوید که بازیگران بین‌المللی باید از تجربیات خود در افغانستان درس بگیرند.

کارشناسان گروه بحران بین‌المللی معتقدند که یک بحران طولانی مدت در سوریه می‌تواند به دیگر مناطق خاورمیانه سرایت کند و منجر به تضعیف نفوذ غرب در این منطقه شود. این بحران، علاوه بر آسیب‌های انسانی، موجب می‌شود که تعداد بیشتری از مردم مجبور به ترک کشور شوند.

به گفته این کارشناسان، اقدامات خارجی برای کاهش رنج انسانی در افغانستان، به ویژه اثرات منفی تحریم‌ها، محدودیت‌های بانکی و سیاست‌های اقتصادی بسیار کند بوده است. سازمان ملل متحد، در دسامبر ۲۰۲۱، افغانستان را بزرگ‌ترین فاجعه بشری جهان اعلام کرد. تنها شش ماه پس از سقوط کابل، وقتی که قحطی در حال نزدیک شدن بود، دولت‌های خارجی تحریم‌های خود را تا حدی تعدیل کردند و معافیت‌های گسترده‌ای را برای عملیات‌های امدادی صادر کردند.

در این گزارش اشاره شده است که با وجود معافیت‌های ایالات متحده برای تحریم‌ها، شرکت‌ها و آژانس‌های توسعه تمایلی به تجارت با افغانستان نداشتند، چرا که آن کشور تبدیل به یک دولت مطرود با سیستم بانکی فلج شده بود.

در نهایت، کارشناسان می‌گویند که در حال حاضر افغانستان تحت حکومت طالبان با بحران‌های بشری و اقتصادی شدید روبه‌رو است. طالبان به ویژه با وضع محدودیت‌های سنگین بر زنان و دختران، آنان را از آموزش و کار محروم کرده‌اند. طبق اعلام سازمان ملل، نزدیک به ۲۳ میلیون نفر، از جمله بیش از ۱۲ میلیون کودک، نیازمند کمک‌های بشردوستانه در سال ۲۰۲۵ هستند.

جواب دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *