Picture: WHO

فرخنده: سازمان پزشکان بدون مرز (MSF) در واکنش به ممنوعیت اخیر طالبان برای تحصیل زنان و دختران در انستیتوت‌های طبی افغانستان هشدار داده است که این تصمیم تهدیدی جدی برای آینده خدمات بهداشتی در این کشور محسوب می‌شود.

این سازمان در بیانیه‌ای اعلام کرد که ممنوعیت جدید طالبان، در شرایطی که افغانستان با کمبود شدید کارمندان صحی زن مواجه است، دسترسی به مراقبت‌های صحی با کیفیت را محدودتر می‌کند.

میکائل لی پیه، رئیس نمایندگی پزشکان بدون مرز در افغانستان، با اشاره به تأثیرات گسترده این تصمیم اظهار داشت:
«هیچ ساختار مراقبت صحی بدون پزشکان زن تحصیل‌کرده نمی‌تواند به‌درستی عمل کند. در حال حاضر، ۵۰ درصد کادر پزشکی ما زن هستند. این ممنوعیت، آنان را هم از آموزش و هم از ارائه خدمات صحی بی‌طرفانه محروم می‌کند.»

او همچنین پرسید: «در آینده، متخصصان زن چگونه تربیت خواهند شد؟ چه کسی در زمانی که زنان افغانستان در آسیب‌پذیرترین شرایط خود هستند، به آن‌ها خدمت خواهد کرد؟»

هفته گذشته، طالبان در فرمانی تازه تمامی انستیتوت‌های طبی و نیمه‌عالی را به روی دختران بستند. این ممنوعیت در ادامه سلسله اقدامات طالبان برای محدود کردن آموزش زنان صورت گرفته است.

این تصمیم در حالی اتخاذ شد که پس از ممنوعیت ورود دختران به دانشگاه‌ها در دسامبر ۲۰۲۲، بسیاری از دختران امید خود را به ادامه تحصیل در انستیتوت‌های طبی بسته بودند. با این فرمان، آخرین فرصت آموزشی در علوم طبی نیز از دست رفت.

افغانستان که از کمبود پزشکان و پرستاران زن رنج می‌برد، با تصمیمات اخیر طالبان در زمینه آموزش زنان، با بحران جدی‌تری مواجه خواهد شد. در جامعه‌ای که زنان به دلایل فرهنگی ترجیح می‌دهند به پزشکان زن مراجعه کنند، این محدودیت‌ها می‌تواند باعث وخامت بیشتر وضعیت بهداشتی شود.

در حالی که سازمان پزشکان بدون مرز تأکید کرده است که به فعالیت خود در افغانستان ادامه خواهد داد، این سازمان بر لزوم دسترسی به خدمات بهداشتی برای همه جنسیت‌ها و اهمیت مشارکت زنان در این بخش حیاتی تأکید کرده است.

جواب دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *