مرکز خبرنگاران افغانستان، به مناسب فرا رسیدن روز جهانی پایان دادن به معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران گفته است که دستکم 128 خبرنگار و کارمند رسانهای در دو دهه اخیر در افغانستان کشتهشدهاند.
فرخنده نیوز: مرکز خبرنگاران افغانستان امروز ( چهارشنبه، ۱۰ عقرب) به مناسب فرا رسیدن دوم نوامبر « روز جهانی پایان دادن به معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران » خواستار تامین عدالت در مورد دهها خبرنگار و کارمند رسانهای است که در بیشتر از دو دهه اخیر بر اثر حملههای هدفمند و جرایم سازمان یافته و یا در جریان رویدادهای جنگی در افغانستان جان خود را از دست دادهاند.
مرکز خبرنگاران افغانستان تاکید کرده است، در حالی که خشونتها علیه خبرنگاران در کشور ادامه دارد، به دلیل حاکمیت فرهنگ معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران، عدالت در مورد بیشتر از 90 درصد این جرایم تامین نشده است.
بر پایه یافتههای مرکز خبرنگاران افغانستان، از سال ۲۰۰۱ میلادی تا اکنون، دستکم 128 خبرنگار و کارمند رسانه که ۲۰ تن آنان زنان بودهاند جان خود را در کشور از دست داده است.
معلومات ابتدایی مرکز خبرنگاران افغانستان در زمینه رویدادهای منجر به جان باختن خبرنگاران و کارمندان رسانهای نشان میدهد که طالبان در 60 مورد و داعش در 39 مورد کشته شدن خبرنگاران و کارمندان رسانهای دراین مدت متهم شدهاند و یا مظنون هستند. 21 مورد از این رویدادها به افراد ناشناس، 4 مورد به افراد با سابقه خصومت شخصی و یا اعضای خانواده مقتولین، سه مورد به نیروهای ناتو و یک مورد به پولیس(حکومت جمهوری) نسبت داده شده است. بررسیهای مرکز خبرنگاران افغانستان نشان میدهد که به دلیل وجود فرهنگ معافیت از مجازات، عدالت در بیشتر از ۹۰ درصد این رویدادها اجرا نشده است.
مرکز خبرنگاران افغانستان خواستار پایان فرهنگ معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران و اجرای قانون و تامین عدالت در مورد رویدادهای کشته شدن خبرنگاران و کارمندان رسانهای در کشور میباشد.
مرکز خبرنگاران افغانستان در عین حال از طالبان میخواهد محدودیتهای شدید اعمال شده علیه رسانههای آزاد و خبرنگاران را که زمینه را برای اعمال خشونت علیه خبرنگاران فراهم ساخته است، هر چه زودتر لغو کند و اجازه بدهد خبرنگاران و رسانههای آزاد بر مبنای قانون رسانههای همگانی و در فضای بدون ترس و خودسانسوری در زمینه اطلاعرسانی مستقل و بازتاب صدای مردم عمل کنند.
این درحالی است که طالبان از زمان تسلط دوباره بر افغانستان، محدودیتهای گستردهای در برابر کار خبرنگاران و رسانههای آزاد وضع کردهاند. خبرنگاران بارها از سوی استخبارات و دیگر نیروهای این گروه تحقیر، بازداشت، شکنجه و زندانی شده است.