وزیران خارجهی ۱۲ کشور جهان در اعلامیهی پایانی نشستی دربارهی حقوق زنان و دختران در افغانستان از طالبان خواستهاند که به نقض فاحش حقوق و آزادیهای بشری پایان دهند.
این نشست دیروز (سهشنبه ۲۸ سنبله) در حاشیه مجمع عمومی ملل متحد به میزبانی وزیر خارجه لوکزامبورگ و مرکز جهانی «مسئولیت حفاظت» برگزار شد.
در پایان این نشست وزیران خارجه آلبانی، بلژیک، کابوورد، کاستاریکا، کرواسی، دنمارک، فرانسه، آلمان، لیختن اشتاین، لوکزامبورگ، مالت و اسپانیا در اعلامیهای مشترک تحت عنوان «مقابله با تبعیض جنسیتی سیستماتیک علیه زنان و دختران در افغانستان» منتشر کردهاند.
آنان درباره آنچه که نهادینه شدن آزار و اذیت جنسیتی توسط طالبان در افغانستان خوانده نگرانی خود را ابراز کردهاند.
این اعلامیه تصریح کرده است که از زمان بازگشت طالبان به قدرت، زنان و دختران افغانستان به تدریج با مجموعهای از فرمانها از زندگی عمومی حذف شدهاند.
آنان با استناد به گزارش بخش زنان ملل متحد گفتهاند که تقریبا یک زن از هر دو زن در سال گذشته در افغانستان خشونت فیزیکی، جنسی یا خانگی را تجربه کردهاند.
این مقامها تأثیر این وضعیت را بر سلامت روان زنان و دختران ویرانگر خوانده و تاکید کردند که طالبان باید پاسخگو باشند.
بهگفته آنان، محدودیتهای طالبان علیه زنان تبعیض سیستماتیک است و بر ارائه مؤثر کمکهای بشردوستانه و خدمات اساسی تأثیر میگذارد.
در اعلامیه وزیران خارجه این کشورها آمده است: «اقدامات طالبان برای حذف زنان از جامعه افغانستان در سراسر جهان بیمانند است و ممکن است به آزار و اذیت جنسیتی و جنایت علیه بشریت تبدیل شود.»
آنان از گروه طالبان خواستهاند که فورا به نقض فاحش حقوق و آزادیهای بشر پایان و به زنان و دختران اجازهی دسترسی آزاد و برابر به حقوق و آزادیهای اساسی از جمله تحصیل و کار را دهند.
این اعلامیه مشترک تصریح کرده است که برای تضمین صلح پایدار، ثبات و رفاه در افغانستان، یک پروسه سیاسی فراگیر با مشارکت کامل همه شهروندان افغانستان، از جمله زنان و دختران و گروههای قومی و مذهبی و اقلیتها لازم است.