شماری از زنان و دختران عضو جنبش زنان عدالتخواه افغانستان در کشور جمهوری اسلامی ایران با برگزاری تجمع اعتراضی در حمایت از زنان افغانستان و به رسمیتشناسی نسلکشی هزارهها، نفرت و انزجار خود را از تداوم آپارتاید جنسیتی علیه زنان و حملات هدفمند به منظور حذف هزارهها در افغانستان اعلام کردند و از جامعه جهانی درخواست کردند تا اقدام عملی برای محافظت زنان و هزارهها در افغانستان روی دست گیرند.
آنان با شعار” همه برابر اند” میگویند که افغانستان خانه مشترک همه شهروند افغانستانی است و نباید بخاطر سمت، زبان و قوم مورد خشونت و نسل کشی قرار گیرند.
همچنان شعار این زنان” اوزبیک، تاجیک پشتون در کناره هزاره است، و از حقوق آنان دفاع میکند” را سر داده گفتند که هیچ گروهی و قومی نباید حقوق قوم دیگر را پایمال نماید.
زنان معترض که در یک فضای سربسته، اعتراضات شان را همهگانی نموده است، گفته اند که زنان در افغانستان به صورت سیستماتیک و با برنامه مشخص از دایره درس، تحصیل، کار و فعالیتهای بیرونی منع شده است. آنان از جامعه جهانی، نهادهای حامی زنان افغانستان و کشورهای جهان خواست که نظام ضد زن در افغانستان را به رسمیت نرساند.
قرار است فردا یک تظاهرات گسترده در کشورهای آمریکایی و اروپایی جهت به رسمیتشناسی نسلکشی هزارهها، نفرت و انزجار، از تداوم آپارتاید جنسیتی علیه زنان و حملات هدفمند به منظور حذف هزارهها در افغانستان راه اندازی گردد.
قبل از این انفجار صبح جمعه در غرب کابل، در مرکز آموزشی کاج ” ۱۳ میزان ۱۴۰۱ – ۵ اکتبر ۲۰۲۲” در میان دختران دانش آموز که در یک رقابت آزمایشی جهت راه یافتن به دانشگاه اشتراک کرده بودند بیش از ۲۰۰ کشته و زخمی بر گذاشت.
بعد از آن حادثه هشتگ «نسل کشی هزارهها را متوقف کنید» #StopHazaraGenocide را در شبکههای اجتماعی راه اندازی شده است.
در این هشتگ نزدیک به ۴ میلیون نفر اشتراک کرده و از قربانیان رویداد کاج یاد آوری کردند.
در سال ۲۰۱۸ نیز مهاجمان انتحاری داعش در همین محل که به نام «کورس موعود» بود حدود ۵۰ دانش آموز را کشتند و دهها زخمی برجا گذاشت.
زنان در چندین شهر از جمله در کابل، هرات و مزارشریف در حمایت از این کارزار و حقوق زنان به خیابانها ریخته و شعارهایی سر دادند که با برخورد شدید نیروهای امنیتی طالبان مواجه شدند که با تیراندازی هوایی و ضرب و شتم آنها را پراکنده کردند.
با توجه به محدودیتها و هزینه بالای اینترنت در افغانستان استفاده بیش از سه میلیون از هشتگ «نسلکشی هزارهها را متوقف کنید»، بیسابقه است.
پائیلو کوئیلو نویسنده مشهور برزیلی، کلر دالی، نماینده ایرلند در پارلمان اروپا، شکریه بارکزی، علی احمد جلالی، فرهاد دریا و شخصیتهای پر نفوس در این هشتگ یکجا شده و خواهان متوقف شدن نسل کشی هزارهها در افغانستان شدند.
سازمان ملل و نهادهای بینالمللی مدافع حقوق بشر نیز دز آن زمان، طالبان را مسئول حفاظت از عموم مردم و از جمله اقلیتها در افغانستان خوانده و از حکومت طالبان خواستند که به تعهدات خود در این زمینه عملا پایبندی نشان دهد.
ش ج بهار