هنوز از اشتراک نمایندگان زنان افغانستان در نشست دوحه اطمینان حاصل نشده است اما هیدربار معاون دیدبان حقوق بشر از چگونگی گزینش زنان در نشست دوحه نگران است.
این نشست قرار در18و 19 فبروری سال جاری به میزبانی سازمان ملل متحد در دوحه برگزار شود.
این نشست در مورد افغانستان برای دو روز برگزار خواهد شد.
بر اساس آجندایی این نشست دو روزه، قرار است روز نخست نمایندگان ویژه کشورها حضور خواهند داشت و در روز دوم نشست نمایندگان از جامعه مدنی، فعالان حقوق زنان ونمایندگان طالبان خواهد بود.
هر کدام نظریه ودیدگاه شان را جداگانه بیان خواهد کرد.
معاوند دیدبان حقوق بشر می گوید؛ “شفافیت چندانی در نحوه ی برگزاری این جلسه وجود ندارد و به گونه واضح دیده می شود کخ ملل متحد بار دیگر در انجام وظایف اش بر اساس قطع نامه 1325شورای امنیت برای اطمینان از مشارکت کامل زنان افغان در این بحث کوتاهی می کند”.
وی هم چنان افزود؛ این به معنایی مشارکت کامل زنان نیست. حتی اگر سه نماینده از این شش نماینده زن باشد یا حتی چهار یا پنج نفر هم باشد به این معنا نیست که زنان در کل نشست شرکت کنند. زیرا بسیاری از بحث های مهم در روز اول اتفاق خواهد افتاد.
اما برخی از نمایندگان زنان افغان، فعالان حقوق زن هر گونه مذاکره برای عادی سازی روابط با طالبان را از سوی زنان دعوت شده پذیرفته نمی داند.
فریضه اکبری فعال حقوق زن می گوید: کشورهای بنیانگزار آزادی و حقوق بشر است چگونه می تواند روابط شان را با گروه عادی سازند که حتی اساسی ترین حقوق زنان نیز از آن ها سلب کرده است.
وضع محدودیت های شغلی و تحصیلی از مهم ترین نگرانی زنان و دختران افغانستان است که باید در نشست دوحه به این موضوع به صورت همه جانبه پرداخته شود.
ریحانه: یکی از اعضای جنبش عدالت های خواهی زنان است می گوید” با برگزاری هم چون نشست ها خشونت ها ومحدودیت های طالبان ادامه دارد و ما زنان افغانستان، اشتراک در تین نشست و عادی سازی روابط با طالبان را محکوم می سازیم.
دیدبان حقوق بشر در حالی از اشتراک زنان در این نشست نگرانی می کند که ملل متحد روی فهرست شرکت کنندگان زن و فعالان جامعه ی مدنی در نشست دوحه کار می کند و قرار است این فهرست در آینده ی نزدیک نهایی شود.
همچنات تآکید سازمان های مختلف جهان، بر اشتراک نمایندگان زنان افغانستان در دوحه
گروههای مدافع حقوق زنان در دومین نامه ی سرگشاده به سازمان ملل متحد نگاشته است تا حضور زنان در این نشست را نیز بپذیرد.
نشستی که قرار است در روزهای 29 و 30 دلو سال جاری در دوحه برگزار شود.
گروهی از سازمانهای حقوق بشری مانند عفو بینالملل روز چهارشنبه در یک نامه سرگشاده به دبیرکل سازمان ملل متحد گفتند که در نشست دوحه باید به حقوق زنان اولویت داده شود.
این سازمانها هم چنان تاکید کردند که نمایندگان زنان افغانستان باید در مباحث این نشست حضور داشته باشند.
در این نامه هم چنان از عدم مشارکت زنان افغان در نشست های بین المللی یاد آوری کرده و گفته است که مشارکت زنان افغانستان در نشست های ملی و بین المللی در حاشیه قرار گرفته است.
در این نشست بین المللی از طالبان نیز دعوت شده است. اما، مخالفان این گروه می گوید در این مورد با آن ها هیچ حرفی گفته نشده است.
سازمان ملل اما می گوید: این نشست نقشه راه همکاری سازمان ملل و کشورها با طالبان را ترسیم میکند. هماهنگکننده ویژه سازمان ملل این هفته در گفت و گو با مقام های ارشد طالبان گفت که هرچند کشورها خواهان تعامل با طالبان اند اما این گروه باید به قوانین بین المللی متعهد باشد.
در همین حال دیدبان حقوق بشر، عفو بینالملل و ۸ سازمان بینالمللی دیگر در این نامه با اشاره به ممنوعیت زنان از کار، آموزش، محدودیت پوشش و مشارکت در زندگی عمومی افزوده که نشست دوحه فرصت مهمی است تا سازمان ملل تاکید کند.
نویسندگان این نامه، هم چنان خواستار مشارکت زنان افغان، معترضان، نمایندگان قومی، اقلیتهای جنسی و سایر گروههای مخالف طالبان در تمام بحثهای نشست دوحه شدهاند.
طالبان اما، بارها درخواست سازمان ملل و کشورهای دیگر برای رعایت حقوق زنان، از جمله حق آموزش را رد کرده و می گوید که که درخواست مشارکت و آموزش زنان از سوی کشورهای جهان مخالف شریعت و فرهنگ افغانستان است. و کشورهای بیرونی حق دخالت در امور داخلی افغانستان را ندارد.
در نامه آمده است که در این نشست از طالبان خواسته شود تا تمام محدودیتهای خود در برابر زنان را بردارند و کسانی را که خودسرانه بازداشت کردند بدون قید و شرط آزاد کنند. اگر مخالفان طالبان در این نشست اشتراک نکنند به تعهد سازمان ملل و نشست دوحه صدمه وارد خواهد کرد.
و هم چنان بر اطلاع رسانی شفاف این نشست نیز تاکید کردند.
طالبان اما گفته که به این نشست دعوت شده است، ولی پس از کسب اطلاع درباره موضوع و ترکیب شرکتکنندگان آن، درباره حضور خود در این نشست تصمیم خواهد گرفت.
این در حالی است که پیش از این نیز گروهی از زنان معترض افغان با فرستادن نامهای سرگشاده به سازمان ملل خواستار حضور نمایندگان زنان در نشست دوحه شدهاند.