وضعیت وخیم حقوق بشری، زیر سایه ی حکومت امارت اسلامی
وزیران خارجهی ۱۲ کشور در یک اعلامیهی مشترک وضعیت حقوق بشر در افغانستان را وخیم و وحشتناک توصیف کرده و گفتهاند که طالبان مسئول این وضعیت هستند.
این بیانیه دیروز (شنبه، ۲۸ دلو) در حاشیهی کنفرانس مونیخ از سوی وزیران خارجهی آلبانیا، آندورا، بلجیم، بلغارستان، کانادا، فرانسه، آلمان، کوزوو، لیختن اشتاین، مغولستان، هالند و رومانیا صادر شده است.
آنان در مورد نقض مداوم حقوق زنان و دختران در افغانستان عمیقا ابراز نگرانی کرده و از طالبان خواستهاند که به آزار جنسی سیستماتیک که میتواند جنایت علیه بشریت باشد پایان دهند.
در اعلامیهی منتشرشده آمده است که طالبان هیچ پیشرفتی در زمینهی حمایت از حقوق بشر و بهویژه حقوق اساسی زنان و دختران نداشتهاند، بلکه برعکس پسرفت کردهاند.
در این اعلامیه آمده است: «طالبان مسئول یکی از وخیمترین و وحشتناکترین وضعیتهای حقوق بشر در سراسر جهان هستند.»
وزیران خارجهی ۱۲ کشور گفتهاند که طالبان با حذف نیمی از جمعیت افغانستان از زندگی عمومی و تصمیمگیری سیاسی، آیندهی افغانستان را به خطر میاندازند.
آنان از طالبان خواستهاند که بهطور کامل از قوانین بینالمللی، بهویژه قوانین حقوق بشر پیروی و از حقوق اساسی همهی شهروندان افغانستان، بهشمول اقلیتهای قومی و مذهبی محافظت کرده و تمام تصمیماتی را که حقوق اساسی زنان و دختران را محدود میکند، لغو کنند.
وزیران خارجهی ۱۲ کشور همچنین تأکید کردهاند که طالبان به دختران اجازه دهند تا تحصیلات متوسطه را مطابق با استانداردهای بینالمللی دنبال کنند.
در اعلامیهی این مقامها آمده است که توجه جامعهی جهانی باید همچنان بر حقوق زنان و دختران در افغانستان متمرکز باشد و تلاشهای خود را برای استفاده از ابزارهای حقوقی که در اختیار دارد، برای پایان دادن به نقض قوانین بینالمللی، از جمله مقررات کنوانسیونهای بینالمللی که افغانستان در آن عضو است، تقویت کند.
آنان تأکید کردهاند که پابندی به تعهدات بینالمللی افغانستان، بهویژه در مورد حقوق بشر یکی از پیشنیازهای اصلی برای ادغام مجدد این کشور به سیستم بینالمللی باقی میماند.
طالبان پس از تسلط خود بر افغانستان در آگست ۲۰۲۱ محدودیتهای شدیدی بر آزادی شهروندان افغانستان و بهویژه زنان و دختران وضع کردهاند.
در حال حاضر زنان و دختران اجازهی کار و تحصل و همچنین گشتوگذار آزادانه را ندارند.
این در حالی است که طالبان اخیرا در ادامهی محدودیتهایشان برخی از زنان و دختران را در برخی از شهرها بهدلیل چگونگی پوشش بازداشت کردهاند. این اقدام واکنشهای منفی گستردهای در پی داشت.