ائتلاف حقوق بشر در افغانستان که متشکل از ۹ سازمان حقوق بشری میباشد طی بیانیه مشترک از وضعیت فعلی زنان افغانستان ابراز نگرانی کرده و وضعیت جاری را بحران و وخامت مداوم علیه حقوق زنان دانسته است.
فرخنده: این سازمانها در بیانیهی مشترک وضعیت فعلی زنان و دختران در افغانستان را«آپارتاید جنسیتی» دانسته و خواستار حمایت جدی از سوی سازمان ملل و نهادهای حقوق بشر شده است.
بر اساس این بیانیه، در سال ۲۰۲۳، طالبان سیاستهای ظالمانهی خود را در قبال زنان، دختران و جامعهی «LGBTIQ+» و اقلیتهای قومی و مذهبی تشدید کردهاند.
بیانیه گفته است که حقوق و چشماندازهای زنان و دختران افغانستان بهطور فزایندهای محدود شده است و آنان از اجرای بیشتر محدودیتها در آموزش، تحصیل، کار و فعالیتهای سیاسی و عمومی محروم شدهاند.
بیانیه افزوده است که این موارد ناامنی مالی را در میان خانوادهها تشدید میکند، نابرابریهای جنسیتی را بیشتر و زنان را در حوزهی خصوصی محدود میکند.
بر بنیاد این بیانیه، زنان همجنسگرا و ترنسجندرها با تهدیدهای شدیدی از جمله شکنجه، خشونت جنسی، ازدواجهای اجباری و مرگ روبهرو هستند.
بیانیه گفته است که قربانیان خشونت جنسیتی تحت حاکمیت طالبان، فاقد کمترین حمایتهای قانونی و عملی هستند.
بیانیه با اشاره به بازداشت ندا پروانی و ژولیا پارسی، گفته است که فضا برای فعالان حقوق بشر و روزنامهنگاران به شدت محدود شده و آنها در معرض خطرات روزافزون قرار دارند.
بیانیه توضیح داده است که در واقع این موارد بر انکار کامل آزادی بیان، برابری جنسیتی، یا هر حق دیگری که در سطح بینالمللی بهرسمیت شناخته شده، در افغانستان تحت سلطهی طالبان صورت میگیرد.
بیانیه در ادامه به مشارکت کامل، برابر، معنادار و ایمن زنان در تمام فرآیندهای تصمیمگیری در سطح ملی و بینالمللی تاکید کرده است.
این سازمانها خواستار پاسخگویی طالبان بهدلیل ارتکاب تمام جنایات علیه زنان و دختران در افغانستان از طریق مکانیسمهای بینالمللی از جمله، دادگاه کیفری بینالمللی شدهاند.