فرخنده: در ادامه ی واکنش های جهانی در رابطه به روز جهانی آزادی مطبوعات، ریچاربنت گزارش ویژه ی سازمان ملل متحد در حقوق بشر افغانستان با ابراز نگرانی از وضعیت وخیم رسانه ها در کشور گفته است که ما نگران این هستیم که وضعیت رسانه و خبرنگاران در افغانستان از این بد تر نشود.
آقایی بنت این بیانیه را دیروز جمعه شب 14 ثور سال جاری در صفحه ی ایکس خود نوشت.
آقایی بنت گفته که وی نگران بازداشت خودسرانه ی خبرنگاران توسط طالبان و محدودیت های روز افزون علیه رسانه ها است.
پیش از آن ماریو کریفو، سخنگوی سفارت امریکا برای افغانستان از افزایش آزار و اذیت خبرنگاران در افغانستان ابراز نگرانی کرده و گفته است: «ما شاهد افزایش مایوس کننده آزار و اذیت و بازداشت خبرنگاران هستیم.»
او در پیامی به مناسبت سوم ماه می- روز جهانی مطبوعات آزاد افزوده است که محیط فعالیت رسانهیی برای خبرنگاران در افغانستان «مبهم» است و دسترسی به معلومات درباره فعالیتهای «حکومتی» [طالبان] محدود شده است.
آقای کریفو که اکنون در قطر مستقر است، همچنین تاکید کرده است که شمار خبرنگاران زن و نمایندگی زنان در رسانههای افغانستان کاهش یافته است.
این در حالی است که پس از تسلط دوباره طالبان در افغانستان، برخی از رسانهه به دلیل مشکلات اقتصادی و محدودیتهای طالبان بسته شدند و دهها خبرنگار در کشور به وِیژه خبرنگاران زن وظیفههایشان را از دست دادند.
از سوی دیگر، جبهه ی آزادی افغانستان در پیام به مناسبت روز جهانی آزادی مطبوعات گفته است که طالبان محدودیت های غیر قابل تحمیلی را بر کار رسانه ها در کشور وضع کرده است.
در خبرنامه ی این جبهه آمده است که طالبان دسترسی به اطلاعات را به عنوان حق اساسی مردم نمی شناسند.
آنان با بازداشت، شکنجه، تحقیر و توهین خبرنگاران، انان را مجبور به ترک وظایف می کنند.
سوم می برابر است با روز جهانی مطبوعات، از این روز در حالی در افغانستان تجلیل شده است که
که شاخصهای گزارشگران بدون مرز نشان میدهند حملات سیاسی علیه مطبوعات، بازداشت روزنامهنگاران و سرکوب رسانهها در این طی یک سال گذشته میلادی به طور قابل توجهی افزایش یافته است.