فرخنده: جنبش زنان پنجره امید در اعلامیهای به مناسبت ۱۵ اگست، روز سقوط نظام جمهوریت و بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، این روز را به عنوان «روز سیاه» در تاریخ کشور توصیف کرده و هشدار داده است که با تکرار این روز، دامنه حذف نظاممند زنان، جنایت علیه بشریت و افزایش فقر و ناامنی گسترش مییابد.
در این اعلامیه آمده است: «۱۵ اگست یادآور تاریخی است که در نتیجه توافقنامه ننگین دوحه، یک کشور با نظام دموکراتیک به یک گروه تروریستی بینالمللی عملاً تسلیم داده شد.»
جنبش زنان پنجره امید سقوط نظام جمهوریت و بازگشت طالبان به قدرت را یک تراژدی خوانده و عمق این فاجعه را در چشمان دختران بازمانده از تحصیل، آمار خودکشی دختران، و بحرانهای فقر و بیکاری در کشور میبیند.
این جنبش همچنین به ادامه جنایتهای طالبان در طول نزدیک به سه سال حاکمیتشان اشاره کرده و تأکید میکند که این گروه به رغم همه مشکلات و فاجعهها، بیحد و حصر به نقض حقوق زنان ادامه میدهد.
پس از بازگشت طالبان به قدرت در ۱۵ اگست ۲۰۲۱، این گروه زنان و دختران را از تمام حقوق اساسی خود محروم کرده و محدودیتهای شدیدی بر زندگی آنها وضع کرده است. به ویژه، طالبان دختران بالاتر از صنف ششم را از ادامه آموزش منع کردند و دروازههای دانشگاهها را به روی دختران و زنان بستند.
گفتنی است که طالبان در طول حاکمیت خود، به طور سیستماتیک دختران را از اشتراک در آزمون کانکور محروم کرده و این آزمون را بدون حضور هیچ دختر در سراسر افغانستان برگزار کردند، که این موضوع نشاندهنده شدت محدودیتها و فشارها بر زنان و دختران در کشور است.
جنبش زنان پنجره امید با این اعلامیه خواستار حمایتهای بیشتر از حقوق زنان و پایان دادن به این فاجعه انسانی است و بر لزوم همبستگی جامعه جهانی در راستای احیای حقوق بشر تأکید میکند.