فرخنده: به مناسبت سومین سالگرد سقوط نظام جمهوریت و بازگشت حاکمیت طالبان بر افغانستان، انجمن انسجام دیپلوماتان افغانستان در اعلامیهای جدی به وضعیت بحرانی کشور پرداخته و هشدار داده است که «تسلط غیرمشروع» طالبان افغانستان را در تنگناهای عمیق اجتماعی، سیاسی، امنیتی و اقتصادی قرار داده است.
در این اعلامیه، هشدار داده شده است که ادامه وضعیت موجود میتواند به بحرانهای غیرقابل جبران بشری و اجتماعی منجر شود و تهدیدات امنیتی گستردهای برای منطقه و جهان به همراه داشته باشد. این انجمن تصریح کرده است که طالبان برای مردم افغانستان یک «فاجعه بزرگ تاریخی» به بار آوردهاند.
اعلامیه انجمن انسجام دیپلوماتان افغانستان همچنین اشاره کرده است که پس از بازگشت طالبان به قدرت، بیش از ۸ میلیون شهروند افغان خانه و کاشانه خود را ترک کرده و به مهاجرت روی آوردهاند. کسانی که در زیر سلطه طالبان باقی ماندهاند نیز به دلیل محدودیتهای شدید، از هیچ فرصتی برای ترک وطن دریغ نمیکنند.
این انجمن بهویژه به وضعیت زنان اشاره کرده و گفته است که نیمی از پیکر جامعه، یعنی زنان، از حق کار، آموزش، تحصیل و گشتوگذار محروم شدهاند. فرمانهای شدید غیرانسانی و غیراسلامی طالبان نیز بهطور مستمر وضع شدهاند.
در این اعلامیه آمده است که در کشوری که هیچ حاکمیت قانونی وجود ندارد، محاکمههای بدون طی مراحل قضایی و بر اساس قوانین خودسرانه به اجرا درمیآید. انجمن انسجام دیپلوماتان افغانستان همچنین تصریح کرده است که در غیاب یک حکومت مشروع، روابط افغانستان با جهان قطع شده و قلمرو کشور به منطقهای امن برای «گروههای افراطی و هراسافکن» بینالمللی تبدیل شده است.
این انجمن نگرش طالبان به پدیدههای افراطیت و خشونت را مورد انتقاد قرار داده و افزوده است که وابستگی و همفکری طالبان با گروههای «هراسافکن» بهویژه القاعده، فعالیت و سربازگیری برای بیش از ۲۰ گروه «هراسافکن» بینالمللی را در افغانستان تسهیل کرده است.
انجمن انسجام دیپلوماتان افغانستان از تمامی جریانهای سیاسی، مدنی، جنبشهای زنان و جبهههای نظامی مخالف طالبان خواسته است که اختلافهای خود را کنار بگذارند و در «یک صف واحد» برای تأمین حقوق و ارزشهای مردم و آزادی کشور مبارزه کنند.
در همین حال، طالبان ۱۵ اوت را بهعنوان «روز فتح» جشن گرفته و از آن تجلیل کردند. در مقابل، بسیاری از شهروندان کشور این روز را «روز سیاه در تاریخ افغانستان» نامیده و آن را سرآغاز حذف مردم، بهویژه زنان، از صحنه سیاست و جامعه در کشور میدانند.