فرخنده: مقامهای پاکستانی به نقل از رسانههای این کشور گزارش دادهاند که از تاریخ ۲۱ جولای تا ۱۷ اگست ۲۰۲۴، ۳۲ هزار و ۲۰۰ مهاجر افغان از پاکستان اخراج شدهاند. این مهاجران شامل ۷۳۲ خانواده بوده و با ۶۷۴ وسیله نقلیه به سمت مرز افغانستان منتقل شدهاند. این اخراجها به دنبال آغاز کارزارهای انتخاباتی در پاکستان از اکتبر سال گذشته ادامه داشته و تا کنون ۶۹۱ هزار و ۸۵۳ مهاجر افغان از این کشور اخراج شدهاند.
همزمان، مقامهای ایرانی اعلام کردهاند که در چهار ماه گذشته، ۵۶ هزار و ۳۵۶ مهاجر افغان از طریق مرز ایران با ولایت نیمروز افغانستان اخراج شدهاند. این آمار نشاندهنده ۲۳ درصد افزایش در مقایسه با سال گذشته است. این اخراجها از تاریخ ۲۱ مارس تا ۲۱ جولای سال جاری انجام شده است. در سال گذشته، فرمانده مرزی شهر خراسان رضوی ایران نیز از اخراج ۷ هزار و ۵۶۳ مهاجر افغان از طریق مرز تایباد خبر داده بود.
وضعیت بسیاری از مهاجرانی که به افغانستان بازگشتهاند، به شدت وخیم است. بسیاری از عودتکنندگان با کمبود سرپناه و فرصتهای شغلی مواجه هستند و به ساختمانهای نیمهکاره در کابل پناه بردهاند. مهاجران افغان در پاکستان و ایران با چالشهای جدی از جمله بازداشتها و اخراج روبهرو هستند و در عین حال از بدرفتاری پلیس در پاکستان و مشکلات مشابه در ایران شکایت دارند.
کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان تخمین زده است که حدود ۳ میلیون مهاجر افغان در ایران زندگی میکنند. با این حال، این مهاجران به دلیل سیاستهای دولت ایران و تصورات رایج جامعه با موانع متعددی از جمله دسترسی محدود به خدمات ضروری مانند مراقبتهای بهداشتی و آموزش مواجهاند. وزارت مهاجران تحت اداره طالبان نیز اعلام کرده است که به طور میانگین روزانه بین هزار تا دو هزار مهاجر افغان به صورت «اجباری و اختیاری» به کشور بازگردانده میشوند.
این وضعیت نشاندهنده چالشهای گستردهای است که مهاجران افغان در کشورهای همسایه با آن مواجهاند و نیاز به توجه و اقدامات بینالمللی بیشتری برای حمایت از این گروه آسیبپذیر را بیش از پیش به تصویر میکشد.