فرخنده: در پی حادثه تروریستی مرگبار در مرز بین ولایت دایکندی و غور، جنبش زنان پنجره امید با انتشار بیانیهای و برگزاری اعتراضات خانگی و دیوارنویسی در دو مکان جداگانه در شهر کابل، خواستار محاکمه و مجازات عاملان این جنایت و به رسمیتشناسی آپارتاید جنسیتی و نسلکشی هزارهها شد.
این حادثه غمانگیز که در ولسوالی سنگ تخت و بندر ولایت دایکندی رخ داد، منجر به شهادت 14 تن از باشندگان قریه قریو دال و زخمی شدن 6 نفر دیگر شد. موتر حامل مردم محلی که به استقبال کربلاییها میرفتند، توسط افراد مسلح متوقف شده و 20 نفر از شیعیان و هزارههای بیدفاع هدف تیراندازی قرار گرفتند.
جنبش زنان پنجره امید در اعلامیه خود تأکید کرد که این اولین و آخرین حادثه نسلکشی هزارهها نیست. بیش از یک قرن است که هزارهها به دلیل قومیت و مذهب خود در مناطق مختلف کشور هدف کشتار، سرکوب و تبعیض قرار میگیرند. از مساجد و مکاتب گرفته تا ورزشگاهها و مراسم مذهبی، هزارهها در هیچ جای افغانستان احساس امنیت نمیکنند.
با قدرتگیری طالبان و فراهم شدن زمینه برای فعالیت بیش از 20 گروه تروریستی، خطر نسلکشی علیه هزارهها شدت گرفته است. طالبان که به گفته جنبش، خود حامی تروریسم و عامل ناامنی است، با شعارهای دروغین در تلاش است تا افکار عمومی جهانی را منحرف کند.
جنبش زنان پنجره امید با تأکید بر اینکه این نسلکشی یک جنایت علیه بشریت است، خواستار آن شد که سازمان ملل و نهادهای حقوق بشری جهان از این جنایات چشمپوشی نکنند و نسلکشی هزارهها را به رسمیت بشناسند.
گفتنی است که حملات علیه هزارهها، به ویژه شیعیان، بیش از یک قرن پیش در افغانستان سابقه دارد. هزارهها به دلیل قومیت و مذهبشان بارها هدف سرکوب، قتلعام و تبعیض قرار گرفتهاند. یکی از نخستین و بزرگترین حملات علیه این قوم در زمان امیر عبدالرحمان خان (1880-1901) رخ داد که به قتل عام هزاران نفر و تبعید بسیاری دیگر منجر شد.
در دوران معاصر، بهویژه پس از سقوط حکومت طالبان در سال 2001، موجی از حملات سازمانیافته علیه هزارهها، بهخصوص در مناطق مرکزی افغانستان و شهرهای بزرگی مانند کابل، رخ داده است. این حملات اغلب توسط گروههای افراطی نظیر طالبان و داعش انجام میشوند. هدف اصلی این گروهها تضعیف هزارهها به عنوان یک اقلیت قومی و مذهبی در افغانستان بوده و حملات آنها شامل مساجد، مکاتب، مراکز فرهنگی و حتی مراسم مذهبی این قوم شده است.
در سالهای اخیر، حملات به هزارهها شدت بیشتری یافته است. یکی از نمونههای برجسته آن، حمله انتحاری در مکتب دخترانه “سیدالشهدا” در کابل بود که منجر به کشته شدن دهها دختر جوان شد. همچنین، حملات متوالی به مراکز آموزشی و مذهبی هزارهها در مناطق مختلف کشور، نشاندهنده سیستماتیک بودن این خشونتها است.
با روی کار آمدن دوباره طالبان در سال 2021، جامعه هزارهها بیش از پیش در معرض خطر قرار گرفته است. طالبان متهم به بیتوجهی به امنیت این اقلیت و حتی همکاری با گروههای افراطی در حملات علیه آنان هستند.