فرخنده: با ادامه نقض حقوق بشر و تبعیض جنسیتی علیه زنان و دختران در افغانستان، بیش از ۲۰ کشور در یک اقدام هماهنگ، از یک اقدام قانونی علیه طالبان حمایت کردهاند. این اقدام، که روز پنجشنبه توسط اسوشیتد پرس گزارش شد، نشاندهنده افزایش نگرانیهای جهانی نسبت به وضعیت حقوق بشر در افغانستان است.
در بیانیه مشترکی که این کشورها منتشر کردند، آنها به شدت نقض حقوق بشر و سوءاستفادههای گسترده در افغانستان را محکوم کردند. این حمایتها که بهدنبال افزایش فشارها بر طالبان صورت میگیرد، نشانهای از اراده جامعه جهانی برای پاسخگو کردن این گروه به خاطر نقض کنوانسیونهای بینالمللی است.
کشورهای استرالیا، کانادا، آلمان و هلند بهعنوان پیشگامان این تلاش شناخته میشوند و اعلام کردهاند که هدف آنها ایجاد یک سازوکار حقوقی برای پاسخگویی طالبان به علت نقض حقوق زنان است. این حرکت، بهویژه پس از وضع قوانین محدودکننده برای زنان در افغانستان، ضرورت یافته است.
از زمان تصرف دوباره قدرت توسط طالبان در سال اسد ۱۴۰۰، زنان و دختران با محدودیتهای شدید و بیسابقهای مواجه شدهاند. آموزش بالاتر از صنف ششم برای آنان ممنوع و دسترسی به فضاهای عمومی به شدت محدود شده است. قوانین جدید وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان، زنان را ملزم به پوشاندن صورت و خاموشی در اماکن عمومی کرده است.
در حالی که این اقدام حقوقی در حاشیه مجمع عمومی ملل متحد در نیویورک اعلام شده، نگرانیهای جهانی در خصوص وضعیت حقوق بشر در افغانستان به شدت افزایش یافته است. جامعه جهانی اکنون بر این باور است که باید فشار بیشتری بر طالبان اعمال شود تا به تعهدات بینالمللی خود در زمینه حقوق بشر و حقوق زنان پایبند باشد.
این تحولات، نه تنها به زنان و دختران افغانستان امید میدهد بلکه پیامی روشن به طالبان است که جامعه جهانی حاضر به سکوت در برابر نقض حقوق بشر نیست و از هیچ تلاشی برای دفاع از حقوق بشر دریغ نخواهد کرد.