فرخنده: سازمان عفو بینالملل از تلاشهای بینالمللی برای پاسخگو کردن طالبان به دلیل تبعیضهای شدید علیه زنان و دختران در افغانستان استقبال کرد و خواستار استفاده از تمام راههای ممکن، از جمله پیگیری قضایی در دادگاه بینالمللی دادگستری، برای مقابله با نقض مداوم حقوق بشر در این کشور شد.
اگنس کالامار، دبیرکل عفو بینالملل، اظهار داشت که طالبان زندگی زنان و دختران افغانستان را غیرقابل تحمل کردهاند و به طور سیستماتیک آنها را از تمامی عرصههای زندگی حذف کردهاند. او از اقداماتی که برای پاسخگو کردن طالبان در چارچوب قوانین بینالمللی صورت گرفته، بهعنوان گامی مهم در جهت تأمین عدالت برای زنان افغانستان استقبال کرد.
این سازمان بر ضرورت تکمیل این اقدامات با تلاشهای گستردهتر برای رسیدگی به سایر جنایات جاری و گذشته در افغانستان تأکید کرد. کالامار گفت: «جهان باید در کنار زنان و دختران شجاع افغانستان ایستاده و از حقوق آنها دفاع کرده و طالبان را پاسخگو کند.»
چهار کشور کانادا، آلمان، استرالیا و هالند با نشر بیانیهای هشدار دادهاند که در صورت ادامه تبعیض جنسیتی توسط طالبان، این گروه را به دلیل نقض کنوانسیون رفع کلیه اشکال تبعیض علیه زنان، به دادگاه بینالمللی دادگستری خواهند کشاند. تا کنون بیش از ۲۰ کشور دیگر، از جمله اسپانیا، کره جنوبی، سویدن و رومانی از این بیانیه حمایت کردهاند.
اگرچه افغانستان عضو کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان است، اما طالبان، که بهعنوان حکومت رسمی افغانستان به رسمیت شناخته نشدهاند، به این کنوانسیون متعهد نیستند. وزیران خارجه این کشورها اعلام کردهاند که حتی اگر طالبان دادگاه بینالمللی دادگستری را به رسمیت نشناسند، تصمیمات این دادگاه تأثیر بازدارندهای بر کشورهایی خواهد داشت که قصد دارند روابط دیپلماتیک خود را با طالبان عادیسازی کنند.
طالبان در واکنش به این اتهامات، ادعاهای مربوط به نقض حقوق بشر و تبعیض جنسیتی را «پروپاگاندای» نادرست توصیف کردهاند.