فرخنده: گروهی از زنان معترض تحت عنوان «جنبش شنبههای ارغوانی» از سازمان ملل متحد و نهادهای بینالمللی خواستهاند که آپارتاید جنسیتی در افغانستان را بهطور رسمی بهرسمیت بشناسند و اقدامات جدی برای مقابله با آن انجام دهند. این جنبش اعلام کرده است که بهرسمیتشناختن آپارتاید جنسیتی گامی مهم در تحقق عدالت برای میلیونها زن و دختر افغان است که روزانه با شدیدترین اشکال سرکوب و تبعیض مواجه هستند.
در بیانیهی این جنبش آمده است که سازمان ملل و نهادهای بینالمللی باید به درخواست زنان افغانستان برای محاکمه و پاسخگو کردن طالبان بهعنوان عاملان جنایات علیه بشریت و اعمال آپارتاید جنسیتی، پاسخ مثبت دهند. آنها تأکید کردهاند که جامعهی بینالمللی باید با اعمال فشارهای دیپلماتیک و حقوقی، برای پایان دادن به «آپارتاید وحشتناک قرن بیستویکم» اقدام کند.
این درخواست در حالی مطرح میشود که سه سال پس از تسلط طالبان بر افغانستان، زنان و دختران همچنان با محدودیتهای شدیدی مواجه هستند. طالبان دسترسی زنان به آموزش و کار را تقریباً بهطور کامل ممنوع کردهاند و حقوق اساسی آنها را نادیده میگیرند. فعالان حقوق بشر و زنان این سیاستها را آپارتاید جنسیتی میدانند و خواستار جرمانگاری و مقابله با آن در سطح بینالمللی شدهاند.
همچنین، کشورهایی مانند آلمان، کانادا، هلند و استرالیا با صدور یک بیانیهی مشترک هشدار دادهاند که اگر طالبان به تبعیض جنسیتی پایان ندهند، آنها این گروه را بهدلیل نقض کنوانسیون منع تمام اشکال تبعیض علیه زنان به دادگاه بینالمللی خواهند کشاند. این بیانیه تا کنون از حمایت بیش از ۲۰ کشور جهان برخوردار شده است.
جنبش شنبههای ارغوانی تأکید کرده است که اکنون زمان آن رسیده تا سازمان ملل و جامعه جهانی از سیاستهای محافظهکارانه فاصله بگیرند و با دفاع اساسی از حقوق زنان و حمایت از عدالت، در برابر طالبان و اقدامات سرکوبگرانه آنها بایستند.