فرخنده: شهروندان افغانستان در شهر تولوز فرانسه گردهم آمدند تا اعتراض خود را علیه «نسلکشی» هزارهها در افغانستان اعلام کنند و خواستار بهرسمیتشناختهشدن این جنایت شدند. معترضان در قطعنامهای که منتشر کردند، از سازمان ملل متحد و نهادهای بینالمللی خواستند تا اقدامات فوری برای حفاظت از این گروه قومی و رسیدگی به جنایات صورتگرفته علیه آنها انجام دهند.
در این گردهمایی، معترضان تأکید کردند که سازمان ملل متحد باید یک کمیسیون حقیقتیاب برای بررسی و تحقیق دربارهی «نسلکشی» هزارهها در افغانستان تشکیل دهد. آنها همچنین خواهان آغاز تحقیقات از سوی دادگاه کیفری بینالمللی برای شناسایی، پیگرد و مجازات مرتکبان این جنایات شدند.
یکی دیگر از مطالبات معترضان، ایجاد یک سیستم حفاظتی برای مردم هزاره با کمک و نظارت بینالمللی بود. آنان از جامعه جهانی و کشورهای پناهندهپذیر نیز درخواست کردند که توجه بیشتری به آسیبپذیری این جامعه داشته باشند و برنامههای اسکان مجدد هزارهها را در اولویت قرار دهند.
در سالهای اخیر، هزارهها بهطور مداوم هدف حملات هدفمند و خشونتهای سیستماتیک قرار گرفتهاند. یکی از جدیدترین این حملات در ۲۲ سنبله سال جاری رخ داد، زمانی که ۱۴ نفر از باشندگان روستای «قریودال» در ولسوالی سنگتختوبندر ولایت دایکندی توسط افراد مسلح به قتل رسیدند. گروه تروریستی داعش مسئولیت این حمله را بر عهده گرفت.
این رویداد واکنشهای گستردهای را در پی داشت. کشورهای مختلف و سازمانهای بینالمللی این کشتار را محکوم کردند. از دید فعالان حقوق بشری، این حملات ادامهی روند کشتار هدفمند هزارهها و نشانهی آشکاری از «نسلکشی» این گروه قومی-مذهبی در افغانستان است.
هزارهها یکی از کتلههای قومی و مذهبی افغانستان هستند که در طول تاریخ هدف تبعیض و خشونتهای گسترده قرار گرفتهاند. طی دو دهه گذشته، این حملات بهویژه از سوی گروههای تروریستی مانند داعش و طالبان افزایش یافته است. کشتارهای دستهجمعی، انفجارها در مراکز آموزشی و مذهبی هزارهها بخشی از این خشونتها بودهاند.
با وجود محکومیتهای بینالمللی، تاکنون اقدام جدی و مؤثری از سوی دولتها و نهادهای جهانی برای پایاندادن به این جنایات صورت نگرفته است. گردهمایی اعتراضی شهروندان افغانستان در تولوز، بازتابدهندهی خواست جامعهی هزاره برای توجه بیشتر جهانیان به وضعیت بحرانی این گروه و تلاش برای پایاندادن به کشتار هدفمند آنها است.