فرخنده: جنبش شنبههای ارغوانی، به مناسبت گذشت هزار و ۱۲۳ روز از بسته ماندن مکتبها به روی دختران، اعلام کرده است که این ممنوعیت که توسط طالبان وضع شده، «عقبگرد شدید» در پیشرفت کشور به سوی برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان ایجاد کرده است.
این جنبش که تحت رهبری مریم معروف آروین، فعال حقوق زن، فعالیت میکند، در بیانیهای تأکید کرده است که با وجود فشارهای نهادهای حقوق بشری، برخورد جامعه بینالمللی با این ممنوعیت به طرز نگرانکنندهای نرم بوده است. در این بیانیه آمده است: «فقدان اقدام قاطع نه تنها طالبان را جسور میکند، بلکه پیام نگرانکنندهای در مورد اولویتبندی حقوق زنان در صحنه جهانی دارد.»
جنبش شنبههای ارغوانی همچنین بر این باور است که محرومیت دختران و زنان از ادامه آموزش و تحصیل، تنها یک مسأله فردی نیست و اثرات منفی جدی بر بخشهای مختلف جامعه میگذارد. این ممنوعیت، بهخصوص در جامعهای که به پیشرفت و توسعه نیاز دارد، به شدت آسیبرسان است.
طالبان پس از بهدست گرفتن دوباره قدرت، دختران را از ادامه آموزش بالاتر از صنف ششم منع کردند و درهای دانشگاهها را به روی آنها بستند. علاوه بر این، در طی بیش از سه سال حاکمیت طالبان، با صدور بیش از ۷۰ فرمان و دستور، تقریباً تمام حقوق اساسی و انسانی زنان را سلب کرده و به آنان حتی اجازه قدم زدن در پارکها را نیز نمیدهند.
در جدیدترین اقدام، طالبان با توشیح قانون «امر به معروف و نهی از منکر»، چهره و صدای زنان در مکانهای عمومی که مردان حضور دارند را نیز منع کردهاند و اعلام کردهاند که چهره و صدای زنان جز «عورت» محسوب میشود و نباید به گونهای صحبت کنند که مردان بشنوند.
این وضعیت نه تنها در افغانستان بلکه در سطح بینالمللی مورد انتقاد قرار گرفته و خواستار اقدامات قاطعتر علیه سرکوب حقوق زنان است. جنبش شنبههای ارغوانی بر لزوم اقدامات مؤثر جامعه جهانی در حمایت از حقوق زنان و دختران تأکید کرده و خواستار توجه جدی به این موضوع است.