فرخنده: ملل متحد در گزارشی سهماهه که دوره جولای تا سپتامبر (۱۱ سرطان تا ۹ میزان) را پوشش میدهد، از اعمال دو محدودیت تازه طالبان علیه رسانهها و گفتوگوهای دینی در افغانستان خبر داده است. به گفته ملل متحد، طالبان در این مدت با وضع قوانین جدید، از مشارکت برخی از علما در بحثهای عمومی جلوگیری کرده و برنامههای زنده سیاسی را در رسانهها متوقف کردهاند.
طبق این گزارش، طالبان از علما خواستهاند که از بحثهای دینی که ممکن است به “سردرگمی” در میان مردم منجر شود، خودداری کنند. آنها همچنین به رسانهها هشدار دادهاند که عالمانی که به گفته آنها، به “تشویق اختلافات، ترویج خرافات و استفاده از الفاظ نامناسب” میپردازند، نباید در برنامهها دعوت شوند.
به تاریخ ۳۱ سنبله، طالبان در نشستی به رسانهها دستور دادهاند که پخش برنامههای زنده سیاسی را متوقف کنند. ملل متحد در گزارش خود از فهرست ۶۴ نفری خبر داده که طالبان به رسانهها فرستادهاند و مشخص کردهاند که از این فهرست میتوان برای دعوت به برنامهها استفاده کرد. این فهرست شامل دو زن نیز میشود که حضورشان در رسانهها باید طبق تأیید طالبان صورت گیرد.
طالبان به رسانهها دستور دادهاند که پیش از ضبط و پخش هرگونه برنامه، تأییدیهای از وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان برای موضوع بحث و مهمانان دریافت کنند. در بیانیه دیگری که از سوی طالبان به تاریخ ۳۰ سنبله منتشر شده، عالمان دین از برگزاری مناظرات و بحثهای “نامناسب” دینی در رسانهها منع شدهاند. طالبان تأکید کردهاند که دانشآموزان مدارس نیز نباید در این نشستها و برنامهها شرکت کنند.
بیانیه طالبان همچنین شامل خطوطی برای عالمان دین است که از آنها میخواهد به جلوگیری از اختلافات و خرافات در سخنان و مناظرهها تأکید کنند.
وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان با اعلام دستور دیگری به خبرنگاران، مقرر کرده است که هر روز صبح برای هرگونه گفتگوی سیاسی تأییدیهای برای موضوعات و شرکتکنندگان برنامهها دریافت کنند و محتوای این برنامهها نیز پیش از پخش باید ضبط و توسط طالبان تأیید شود. به رسانهها هشدار داده شده که هرگونه محتوای مغایر با سیاستهای طالبان یا سخنان منتقدانه باید حذف شود.
طالبان همچنین اعلام کردهاند که خبرنگارانی که قصد مصاحبه با کارشناسان خارج از فهرست تأیید شده را دارند، باید مجوزی از وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان دریافت کنند و در صورت عدم رعایت این دستورالعمل، با برخورد قانونی مواجه خواهند شد.
ملل متحد میگوید که این محدودیتهای تازه، فضای رسانهای افغانستان را بیش از پیش تنگ کرده و تأثیر منفی بر آزادی بیان و اطلاعرسانی در کشور خواهد گذاشت.