فرخنده: حامد کرزی، رئیسجمهور پیشین افغانستان، ممنوعیت اخیر طالبان در مورد تحصیل دختران در انستیتوتهای طبی را «باعث تأسف شدید» دانست و از حکومت سرپرست طالبان خواست تا این تصمیم را فوراً لغو کنند.
آقای کرزی در بیانیهای که در اکس منتشر کرد، تأکید کرد که رشد و توسعه افغانستان تنها با دسترسی برابر جوانان، اعم از دختر و پسر، به آموزش ممکن است. او گفت:
«افغانستان زمانی از احتیاج به بیرون نجات مییابد و بر مشکلات درونی غلبه میکند که دارای نیروی انسانی متخصص و تعلیمیافته باشد.»
کرزی با اشاره به مشکلات بهداشتی زنان و مادران در افغانستان، بسته شدن انستیتوتهای طبی به روی دختران را «تأسفبار» خوانده و گفت:
«شنیدن خبر بسته شدن درب انستیتوتهای طبی به روی دختران، آن هم در زمانی که زنان و مادران با مشکلات زیاد صحی مواجه هستند، باعث تأسف شدید است.»
او تأکید کرد که تعلیم و آموزش، تنها راه نجات افغانستان از وابستگی به خارج و پیششرط اصلی توسعه و شکوفایی کشور است. کرزی از طالبان خواست نهتنها این ممنوعیت را لغو کنند، بلکه دروازههای مکاتب و دانشگاهها را نیز به روی دختران باز کنند.
دو روز پیش، وزیر تحصیلات عالی طالبان، بهدنبال فرمانی از سوی رهبر طالبان، اعلام کرد که تمامی نهادهای آموزشی طبی عالی و نیمهعالی که هنوز به روی دختران باز بودند، بسته خواهند شد.
این تصمیم آخرین امکان دختران برای ادامه تحصیلات عالی، پس از بسته شدن دانشگاهها در دسمبر ۲۰۲۲، را از بین برده است. در حالی که افغانستان با کمبود پزشکان زن، قابلهها و پرستاران روبهرو است، این ممنوعیت نگرانیهای گستردهای درباره تشدید بحران بهداشتی در کشور به وجود آورده است.
تصمیم طالبان با واکنش تند شهروندان، فعالان حقوق بشر و نهادهای بینالمللی روبهرو شده است. بسیاری معتقدند این اقدام نهتنها نقض آشکار حقوق اساسی زنان است، بلکه پیامدهای جدی انسانی و اجتماعی به دنبال خواهد داشت.
به باور کارشناسان، محدودیتهای گسترده بر تحصیل و اشتغال زنان میتواند بحران بهداشتی و انسانی در افغانستان را به شدت عمیقتر کند و مانع از پیشرفت و خودکفایی کشور شود. از سوی دیگر، افزایش فشارهای بینالمللی ممکن است طالبان را وادار به بازنگری در سیاستهای خود کند.