فرخنده: ریچارد بنت، گزارشگر ویژه ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان، در گفتگویی با نهاد جهانی «آموزش نمیتواند منتظر بماند»، از پیامدهای شدید ممنوعیت آموزش بر دختران و زنان در افغانستان پرده برداشت. وی هشدار داد که این محدودیتها به افزایش «خشونت مبتنی بر جنسیت» و دیگر معضلات اجتماعی منجر شده است.
آقای بنت اعلام کرد که ممنوعیت آموزش دختران، زمینهساز افزایش ازدواجهای اجباری، خودآزاری و حتی خودکشی در میان دانشآموزان دختر شده است. به گفته او، این وضعیت موجب افسردگی هزاران دختر و تشدید نابرابری جنسیتی در افغانستان خواهد شد.
وی تأکید کرد که ممنوعیتها علیه زنان و دختران «غیرانسانی و آزار جنسیتی» است و جامعه بینالمللی باید برای پاسخگو کردن طالبان و به چالش کشیدن این ساختار تلاش کند. وی افزود: «نتیجه این ممنوعیتها، افزایش فقر، خشونتهای جنسیتی، ازدواج کودکان، کار اجباری و دیگر انواع بهرهکشی است.»
در همین حال، دختران دانشآموز که از آموزش محروم شدهاند، از آینده ناروشن خود ابراز نگرانی کردهاند.
طالبان یک ماه پس از به قدرت رسیدن در افغانستان در سال ۱۴۰۰ خورشیدی اعلام کردند که ممنوعیت آموزش دختران «موقت» است. اما با گذشت سه سال، هیچ اقدامی برای بازگشایی مکاتب دخترانه انجام نشده است. فعالان حقوق بشر این اقدامات را تهدیدی جدی برای آینده نیمی از جمعیت افغانستان دانسته و خواستار مداخله جدی جامعه جهانی شدهاند.
این ممنوعیت، به گفته گزارشگران، نهتنها بر دختران دانشآموز، بلکه بر کل جامعه افغانستان تأثیری ویرانگر داشته و بهطور گستردهای نابرابریهای اجتماعی را تشدید کرده است.